O Borówce…

Borówka amerykańska, zwana też borówką wysoką, to kuzynka czarnej jagody leśnej. Ciemnoniebieskie owoce są cenione na całym świecie nie tylko za doskonały smak, ale też z powodu wyjątkowo korzystnego wpływu na organizm. Borówka amerykańska posiada wiele wartości odżywczych i zapobiega wielu chorobom , min . chroni wzrok, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, oczyszcza organizm, opóźnia procesy starzenia.

Największą wartość odżywczą i smakową mają oczywiście owoce spożywane na surowo. Borówka amerykańska jest odporna na niskie temperatury, można więc ją z powodzeniem mrozić. Odmrożone owoce zachowują swoje walory smakowe i większość składników odżywczych. Suszone owoce borówki amerykańskiej zachowują już tylko 80 proc. swojej wartości. Poddane działaniu wysokich temperatur, np. gotowaniu, tracą większość wartości odżywczych.

Owoce borówki amerykańskiej wyróżniają się
przede wszystkim:

– wysoką wartością dietetyczną i dużymi zasobami ważnych składników odżywczych, co sprawia, że są cennym elementem zbilansowanej i zdrowej diety. Bogate są zwłaszcza w mikro- i makroelementy, a w szczególności w wapń, fosfor i potas.

– przeciwdziałają powstawaniu raka, najlepiej spośród wszystkich owoców, zawierają znaczne ilości związków antyoksydacyjnych, są to substancje chroniące organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników wpływających na rozwój chorób nowotworowych.

– obniżają poziom cholesterolu, zawierają wiele substancji biologicznie czynnych oraz enzymów , dzięki swoim właściwościom, pomagają zapobiegać chorobom nowotworowym i chorobom krążenia.

– obniżają zbyt wysokie ciśnienie krwi zwiększające ryzyko zawału i chorób krążenia, gdyż oczyszczają naczynia krwionośne oraz wzmacniają tętnice i żyły.

– uznano je za „eliksir młodości” – najnowsze badania dowiodły, że jedzenie owoców borówki przyspiesza również regenerację komórek nerwowych malejącą w starszym wieku, a nawet indukuje tworzenie się nowych komórek, ma to pozytywny wpływ na pamięć, opóźnia procesy starzenia się oraz poprawia wygląd skóry, która dłużej zachowuje swoją młodość.

– chroni komórki nerwowe przed stresem, co poprawia funkcjonowanie układu nerwowego.

– zapobiegają infekcjom dróg moczowych – owoce borówki zwierają związki zwane proantocyjanidami, zmniejszają one zdolność bakterii do przylegania do ścian przewodów moczowych.

– poprawia wzrok – regeneracyjne działanie owoców, polecana osobom, które wiele godzin spędzają przy komputerze, szczególnie zalecane jest kierowcom i pilotom ze względu na regeneracyjne działanie antocyjanów. Witamina A jest antyoksydantem, który zwalcza wolne rodniki uszkadzające wzrok, dodatnio działa na fotoreceptory oka, poprawiając prawidłowe widzenie o zmierzchu. Ekstrakty z borówki polepszają mikrokrążenie w gałce ocznej, mają wpływ na ukrwienie w obrębie tęczówki, są też pomocne w leczeniu chorób siatkówki oka. Borówka amerykańska stosowana jest jako produkt wspomagający min. w leczeniu zaćmy i zwyrodnieniu plamki żółtej.


Codzienna porcja świeżych owoców borówki amerykańskiej pomoże utrzymać nasz organizm w najlepszej kondycji i zdrowiu

Ile kalorii jest w 100g borówki amerykańskiej?

56kCal
Węglowodany: 14.5 g
Białko: 0.7 g
Tłuszcze: 0.4 g
Cholesterol: 0.0 mg
Sód: 6.00 mg
Błonnik: 4.5 g
Index glikemiczny: 37

Wartości odżywcze: borówki amerykańskie

• Węglowodany:14.50 g
• Błonnik:4.54 g
• Gluten:0.00
• Cholesterol:0.00 mg
• Woda:84.61 g
• Wapń:6.00 mg
• Żelazo:0.17 mg
• Magnez:5.00 mg
• Fosfor:10.00 mg
• Potas:89.00 mg
• Sód:6.00 mg
• Cynk:0.11 mg
• Miedź:0.06 mg
• Mangan:0.28 mg
• Witamina a (rae):33.00 mcg_RAE
• Witamina e:1.00 mg
• Witamina c:13.00 mg
• Witamina b1:0.05 mg
• Witamina b2:0.05 mg
• Witamina b3:0.36 mg
• Witamina b5:0.09 mg
• Witamina b6:0.04 mg
• Indeks glikemiczny:37.00
• Kalorie [kcal]:56.00 kcal
• Białko:0.70 g
• Tłuszcze:0.38 g